Dobrovoľníci sa stretli pri filmoch

04.01.2012 Prešov

Priblížiť činnosť dobrovoľníckych organizácií v prešovskom okrese, vytvoriť priestor pre ich vzájomné spoznávanie sa, zvýšiť povedomie verejnosti o hodnote dobrovoľníctva a byť viac doma vo filmárskej práci – to boli hlavné ciele projektu s názvom „Mladí dobrovoľníci o dobrovoľníkoch pre verejnosť“, na ktorom pracoval od júla tohto roku tím dvadsiatich mladých dobrovoľníkov z organizácie DOMKA – Združenie saleziánskej mládeže, stredisko Prešov.

Dobrovoľníci sa stretli pri filmoch„Počas realizácie projektu, ktorý finančne podporilo MŠVVaŠ SR v rámci programu ADAM 2, sa mladí domkári prostredníctvom krátkych dokumentov snažili zachytiť to, čomu sa každá tá zo siedmich organizácií venuje v akomsi duchu hesla „vaša práca už nemusí byť neviditeľná“, priblížili koordinátori projektu Martina Homoláková a Peter Roth. Dokumenty obohatili podľa ich slov najmä osobné výpovede mladých, ktorí v tej konkrétnej organizácii pôsobia.

Po šiestich mesiacoch namáhavej práce boli tieto dokumenty prvýkrát prezentované na verejnosti 15. decembra, kedy sa z tejto príležitosti konal v priestoroch prešovskej DOMKY na Bottovej ulici „Dobrovoľnícky večierok“. „Domkári privítali vo svojich priestoroch dovedna vyše 120 ľudí a počas večera sa vo videodokumentoch predstavili organizácie Erko OC Prešov, Maranatha, Skauti - Sekčov, Rada mládeže Prešovského kraja, Relevant, KC SPOLU z Chminianskych Jakubovan a DOMKA, “ informoval P. Roth. Prestávky medzi sledovaním dokumentov vyplnil čas na občerstvenie, spoznávanie sa a rozhovory medzi členmi organizácií navzájom.

Ako ďalej koordinátori doplnili, „v miestnosti sa počas celého večera vznášal svieži dych dobrovoľníctva, ktorý ponúka pomoc v rámci svojich možností tam, kde sa dá, aby mohol vidieť svet aspoň o trocha lepším a šťastnejším“.

Verejnosť môže tieto dokumenty nájsť na stránke o projekte: www.dobrovolnictvo.presovsdb.sk, alebo na pripravovanom DVD o dobrovoľníctve.

V závere pozvali domkári všetkých prítomných začiatkom nového roku na prezentáciu výsledkov ich ďalšej práce na obdobnom projekte s názvom: „Som dobrovoľník a čo TY?“, v ktorom chcú na zmysel dobrovoľníctva poukázať práve prostredníctvom dokumentov o konkrétnych dobrovoľníkoch.

Zverejnil: Veronika Kmetóny Gazdová, PhDr.
 

Vyberte región